SugarWorld Helva Çeşitleri
Bazı zamanlar sevinçlerin ortağıdır, bazı zamanlar da üzüntülerin. Doğumlarda, ölümlerde, gurbete gidişlerde veya dönüşte, düğünlerde dernekte, hastaların iyileşmesinde pişirilip dağıtılır eşe dosta. Damaklara tat veren bir lezzet olmanın yanı sıra sosyolojik bir olgudur helva. Bir yiyecekten fazlasını ifade etmektedir.
Osmanlıda Helva
Helva hem besleyici hem de lezzetli besin kaynağı olarak yüzyıllar boyu, Osmanlının vazgeçilmez, sofralarında eksik etmediği bir tatlı türüdür. 600 senelik Osmanlı İmparatorluğu’na ait yemekleri yazan belgeleri incelendiğimizde, çeşit açısından en çok tatlılara rastlanılmaktayız. Tatlıların arasında ise helvalar ilk sırada yer almaktadır.
Helva Çeşitleri
Başlıca helva çeşitleri ise şunlardır: Gaziler helvası(günümüzde irmik helvası olarak ölen kişilerin arkasından yapılan helva) Dilberdudağı Diyarbakır’ da yapılan Kudret Helvası, Edirne’ ye özgü Deva-ı Misk helvası, İstanbul’ da yapılan ak helva, tahin helvası, koz helvası, Bursa’ya özgü İshakiye Helvası, keten helvası. Bunlardan bile derinliğini anlayacağımız helva kültürünün kendine has terimleri vardır.
Helvanın Faydaları
Helvanın Faydaları, Helva esas olarak çöven, tahin ve şekerden yapılır. Helvanın içerisindeki çöven sayesinde bulaşıcı olan hastalıklardan insanı korur. Tahin susamdan yapılmaktadır. Tahin, ham maddesi susam sayesinde sağlık açısından önemli yeri vardır. Tahin insan vücuduna enerji verdiği gibi yağ asitlerinin de oluşmasında önemli rol oynar. Tahin, insan vücudundaki hücreleri yenileyerek yaralarımızı çabuk kapatır. Bedene güç verir. Oldukça önemli miktarda da lesitin içerir. Tahin helvası kolesterolü yükseltmez ve enerji kazandırır. İnsanı tok tutma özelliği vardır. Kalsiyum açısından çok zengindir. Mide rahatsızlığı olanların midesini rahatlatır. Balgam söktürme özelliği vardır. Sedef, egzama gibi rahatsızlıklarda da yenmesi tavsiye edilir. Bedenen çalışanlara, emziren bayanlara ve sporculara tavsiye edilen yiyecektir.
Site: www.sugarworld.com.tr/helva
sugarworld.com.tr/helva